Aluksi kiipesimme tähtitorniin johtavat 88 porrasta, joihin oli kaikkiin kiinnitetty tarra, jossa luki yhden tähdistön nimi. IAU (International Astronomical Union) eli kansainvälinen tähtitieteen unioni on määritellyt jo vuonna 1928 tähdistöt, joita nyt sattuu olemaan 88. Onkohan vahinko vai iloinen sattuma, että tähtitornissa on juuri tuo määrä portaita? Portaiden päättyessä päättyy myös tutkittu alue...
...jonka ulkopuolelta pääsee varsinaiseen tähtitorniin. Likimain etelään päin katsellessa avautuu näkymä kohti Tampereen kaupunkia, jossa uutena maamerkkinä tököttää Torni-hotelli...
Päivällä taivas oli ollut hetkittäin selkeä, mutta illan pimetessä taivaalle alkoi kasaantua niin paljon pilviä, että vain hetkellisesti pääsimme kurkistamaan kuuta tähtitornin Celestron-kaukoputkella. Yritin ottaa muutaman kuvankin kaukoputken läpi, mutta totesin sen olevan selvästi sellainen aluevaltaus, jota pitäisi harjoilla saadakseen aikaiseksi jotakin silmää miellyttävää.
Kun kuu päätti lopullisesti piiloutua pilviverhon taakse, palasimme sisään ja pääsimme tarkastelemaan kahta avaruudesta maahan lennähtänyttä kiven kappaletta. Niistä vanhempi oli huikeat 4,5 miljardia vuotta vanha! Kuulimme myös tarinoita siitä, kuinka beduiinit keräävät Saharasta mustia kiviä, joita myydään meteoreina ostohalukkaille. Ehkä ne ovat oikeasti taivaalta pudonneita, ainakin toivon niin ostajien puolesta.
Pääsimme myös katsomaan ja kuulemaan esityksen tähdistä, sumuista, galakseista ja muista avaruuden ihmeistä. Ja jos jotakuta kiinnostaa, osoittautui nyt kotonakin pari päivää käytössä ollut "free open source planetarium" Stellarium huippuhienoksi tavaksi tutustua lähempänä ja kauempana sijaitseviin kohteisiin.
Myös tähtitornin portaissa oli todella upeita maalauksia maailmankaikkeuden syntyhetkistä oman aurinkokuntamme todellisuuteen. Hissikuiluun oli maalaustaiteen keinoin toteutettu lähtö avaruuteen. Nämä uskomattomat maalaukset on suunnitellut ja käsitykseni mukaan suurelta osin myös toteuttanut Tampereen Ursan aktiivi Pekka Rautajoki.
Andromedan galaksi |
Joulukuusiklusteri |
Hevosenpääsumu |
Maalauksia kannattaa käydä katsomassa ihan livenä, jos osuu Tampereen Kauppiin tai muuten bussin nro 14 reitille. Tähtitornilla järjestetään yleisönäytöksiä talvisin aina sunnuntai-iltaisin klo 19-21.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti