Polku on reitti

Polku on luonnossa kulkeva reitti kahden pisteen välillä. Ja metsäisessä luonnossa on aina polkuja.
Yksi metsäpolku on puistossa, toinen viidakossa, kolmas kaukana korvessa. Polku voi olla tie tai katu, kuja tai väylä, rata tai reitti.
Se ei välttämättä kulje puiden seassa, vaan saattaa syrjähdellä pihateille ja pientareille, asfaltillekin.
Eikä aina pysytä pelkästään kuivalla maalla...

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Kivikylä Aldeia da Cuada

Floresin saarella majoituimme lähellä Faja Granden taajamaa pienessä kivikylässä, jonka nimi oli Aldeia da Cuada.


Vanhimmat tiedot kylästä löytyvät vuodelta 1676 ja varmuudella siellä on asuttu 1700-luvulla, jolloin kylän 122 asukasta asuivat noin kahdessakymmenessä vaatimattomassa kivitalossa. Aldeia da Cuadan pääasialliset elinkeinot olivat maatalous ja käsityöt, sillä rannikko on pirstaleinen eikä siitä pääse merelle kovinkaan helposti. Perinteisestä elinkeinosta muistuttavat eläimet, joita on kaikkialla.




Aldeia da Cuadan kylä autioitui 1960-luvulla, kun ihmiset muuttivat uuteen maailmaan ja Euroopan mantereelle paremman elämän toivossa. Talot tyhjenivät ja rapistuivat. Kivikylän tiet kasvoivat umpeen.



Kolmekymmentä vuotta myöhemmin rohkeat yrittäjät Teotónia ja Carlos Silva alkoivat remontoida taloja yksi kerrallaan. Remontoidessaan he halusivat luoda yhteyden olemassa olevan historian ja nykyhetken välillä. Remontoidut talot nimettiin talojen viimeisten asukkaiden mukaan.

Kuva: Ari Mänttäri




Nykyisen Aldeia da Cuadan erikoisuus ovat nämä monenlaiset kivistä rakennetut talot, joita vuokrataan turisteille, ja pienet yksityiskohdat kaikkialla kylässä. Tällä hetkellä (talvella 2015) remontoituja rakennuksia on yhteensä 18 ja suunnitteilla oli kahden uuden talon restaurointi.




 


Talot on ulkoa restauroitu alkuperäisiksi ja sisäpuolelta löytyvät kaikki nykyajan mukavuudet keittiöistä WC- ja suihkutiloihin. Jokainen talo sisustuksineen on yksilö. Vanhan ajan tunnelmaa luovat aidot tulisijat ja käsityönä tehdyt verhot, päiväpeitteet, matot ja seinävaatteet.




Tätä paikkaa voi lämpimästi suositella kaikkille apartamentos-tyyppisestä majoituksesta kiinnostuneille. Bonuksena ovat "kotiovelta" moneen suuntaan lähtevät vaellusreitit!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti