Polku on reitti

Polku on luonnossa kulkeva reitti kahden pisteen välillä. Ja metsäisessä luonnossa on aina polkuja.
Yksi metsäpolku on puistossa, toinen viidakossa, kolmas kaukana korvessa. Polku voi olla tie tai katu, kuja tai väylä, rata tai reitti.
Se ei välttämättä kulje puiden seassa, vaan saattaa syrjähdellä pihateille ja pientareille, asfaltillekin.
Eikä aina pysytä pelkästään kuivalla maalla...

tiistai 18. marraskuuta 2014

Ukinkannas

Kangasalan Ukinkannas erottaa keskustan tuntumassa sijaitsevan Ukkijärven ja Vesijärven toisistaan. Joitakin satoja vuosia sitten Ukkijärvi on ollut osa Vesijärveä, mutta ihmisten rapsuteltua omia ojiaan vedenpinta laski niin paljon, että Ukkijärvi jäi eristyksiin. Ukinkannaksella on yksityinen, noin kolmen hehtaarin luonnonsuojelualue.


Erikoisista puista siellä kasvavat pihtakuusi, siperianlehtikuusi ja siperiansembra. Kesäisin voi bongata myös pienempiä kasveja, näin syksyisin näyttäytyvät sienet ja käävät. Ukinkannaksella elelee myös uhanalainen runkohytyvinokas (ei aavistustakaan, miltä moinen hyty näyttää).


Seuraavasta voisi kysyä mitä tässä on? Vinkiksi osaan sanoa, että siinä ei ole maljassa tuotettua homekasvustoa. Kyseessä on jonkinlainen sieni, jonka kasvualustana on kaatuneen puun runko.

 

Vaikka useammatkin geokätköilijät ovat Ukinkannaksen löytäneet, en tällä kertaa etsinyt kätköjä. Ukkijärvi näytti parhaat puolensa tyynessä säässä ja oli mukavaa kuljeskella metsäpoluilla kuvauskohteita etsimässä.


Vesijärven puolella oli joutsenperhe uimassa. Yritin hiippailla lähelle rantaa muutaman kuvan saadakseni, mutta tiput olivat sen verran valppaana, etten kovin lähelle päässyt...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti