Polku on reitti

Polku on luonnossa kulkeva reitti kahden pisteen välillä. Ja metsäisessä luonnossa on aina polkuja.
Yksi metsäpolku on puistossa, toinen viidakossa, kolmas kaukana korvessa. Polku voi olla tie tai katu, kuja tai väylä, rata tai reitti.
Se ei välttämättä kulje puiden seassa, vaan saattaa syrjähdellä pihateille ja pientareille, asfaltillekin.
Eikä aina pysytä pelkästään kuivalla maalla...

lauantai 25. lokakuuta 2014

Kaupinpuiston syksy

Tampereen Kaupinpuisto on laaja ulkoilualue, joka sijaitsee Näsijärven sekä Lahden- ja Jyväskyläntien välisellä alueella. Muutama päivä sitten kuljeskelin UKK-instituutin ympäristössä ja koitin löytää syksyisestä maisemasta vielä jotain kiinnostavaa kuvattavaa - tosin vain kännykän kameralla...


UKK-instituutti on terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus, jonka katon alta löytyvät tutkijoiden lisäksi kokous- ja koulutuspalvelut sekä (urheilu)lääkäri-, fysioterapia- ja testaustoiminta. Viereisellä tontilla sijaitsee Kaupin Urheilupuisto, jonka laajat nurmikentät palvelevat ennen kaikkea jalkapalloilijoita. Alueella on lukuisia valaistuja lenkkipolkuja, joista talviseen aikaan voi sitten valita mieleisensä hiihtoladun. Löytyypä puistosta tavalliselle kansalle tarkoitettuja liikuntalaitteitakin melkoinen määrä.


Puisto on osin luonnontilainen ja joihinkin vanhoihin koivuihin tuuli on rakennellut omia pesiään. Hauskan näköisiähän ne ovat, vaikka oikeasti kyse taitaa olla sienitaudista, joka saa erityisesti lehtipuiden oksat haaroittumaan villisti sikin sokin epämääräiseksi kasaksi.


UKK-instituutin vieressä metsän kätköihin on rakennettu pieni Urhon kota, jonne saa halutessaan tilata tarjoilun instituutin yhteydessä sijaitsevasta Ravintola Kaupinpuistosta. Kodan löytää helposti, kun seuraa Kaupinojan saunalle parkkipaikalta vievää metsäistä kävelypolkua.


Näkymät rantakalliolta Näsijärven yli ovat hienot - eikä kaupunki toivottavasti tee rantapolulle asfalttia ainakaan ihan lähivuosina, vaikka sitäkin on kuulemma suunniteltu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti