Polku on reitti

Polku on luonnossa kulkeva reitti kahden pisteen välillä. Ja metsäisessä luonnossa on aina polkuja.
Yksi metsäpolku on puistossa, toinen viidakossa, kolmas kaukana korvessa. Polku voi olla tie tai katu, kuja tai väylä, rata tai reitti.
Se ei välttämättä kulje puiden seassa, vaan saattaa syrjähdellä pihateille ja pientareille, asfaltillekin.
Eikä aina pysytä pelkästään kuivalla maalla...

torstai 1. tammikuuta 2015

Kermankoski

Joululomareissulla itäisessä Suomessa osuimme -23°C pakkasessa Varkauden ja Joensuun väliltä löytyvälle luostaripaikkakunnalle Etelä-Savon sydämeen Heinävedelle. Tietä 476 ajeltaessa eteen osuu Kerman kylään kuuluva Kermankoski, joka virtaa Myllylahdesta Kermanvirtaan. Kermankoski on suosittu kalastuspaikka, josta nousee järvilohta, taimenta ja harjusta sekä nieriää, joka on koskessa kokonaan rauhoitettu. Kalastusta alueella on rajoitettu - vain uistelu ja perhokalastus on kosken ympäristössä sallittu.

Paikan tuntevat myös freestylemelojat, sillä koskeen on rakennettu kaksi stopparia ensisijaisesti melojien käyttöön. Käsitykseni mukaan paikka on varsin ainutlaatuinen Suomessa, sillä siellä on käytössä ns. tunnin sääntö, jota kaikkien kosken käyttäjien tulee noudattaa. Eli jos koskella on sekä melojia että kalastajia, saavat kummatkin käyttää stopparia vain tunnin kerrallaan, minkä jälkeen on taas toisen ryhmän vuoro. Melonta on myös rajoitettu tapahtuvaksi vain parittomina päivinä ja lisäksi melojien toivotaan ottavan huomioon, että aamu- ja iltahämärä ovat otollisinta kalastusaikaa.

Varsinainen Kerman kylä, josta  löytyy myös 1900-luvun alussa rakennettu, edelleen toimiva Kerman kanava, jää suuremmasta tiestä kilometrin verran sivuun.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti