Polku on reitti

Polku on luonnossa kulkeva reitti kahden pisteen välillä. Ja metsäisessä luonnossa on aina polkuja.
Yksi metsäpolku on puistossa, toinen viidakossa, kolmas kaukana korvessa. Polku voi olla tie tai katu, kuja tai väylä, rata tai reitti.
Se ei välttämättä kulje puiden seassa, vaan saattaa syrjähdellä pihateille ja pientareille, asfaltillekin.
Eikä aina pysytä pelkästään kuivalla maalla...

maanantai 3. elokuuta 2015

Vilkkiläntura

Viimeisellä lomaviikollani tein lyhyen pyöräretken Virolahden Kirkon-Vilkkilänturan kosteikkoalueelle. Hurppuun vievältä tieltä pääsee Tillintien kautta luontopolkua pitkin Kolsinpohjan lintutornille. Kirkon-Vilkkilänturan alue kuuluu kansainvälisesti merkittäviin lintulahtiin, ns. Ramsar-alueisiin, joissa on runsaasti kosteikkoalueille tyypillistä kasvistoa ja eläimistöä. Lisäksi arktikan aikaan Vilkkilänturan alueella pysähtyy useita muuttomatkalla olevia vesilintulajeja.






Vilkkiläntura on pitkälti maatunut, matala merenlahti, joka on kahden kapean salmen kautta yhteydessä mereen. Alue kuuluu nykyisin luonnonsuojelualueisiin, mikä lienee vuonna 2003 alkaneen Lintulahdet Life -hankkeessa tehdyn työn tulosta. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on tuottanut alueen hoito- ja käyttösuunnitelman, joka kattavasti käy läpi alueen veden laatua, alueen luontotyyppejä (niityt ja suot), kasvilajeja, linnustoa, sudenkorentoja ja perhosia.




En ollut ajatellut, että kosteikkoalueella on tietysti hillitön määrä ötököitä, jotka inisevät, surisevat, pistävät ja purevat, joten en ollut varannut paljaisiin ihon kohtiin mitään myrkkyjä. Niinpä kuvaamiset jäivät vähäisiksi... Kiipesin "uuteen", 2005 rakennettuun lintutorniin (vanha, huonokuntoinen torni purettiin Lintulahdet Life -hankkeen yhteydessä), josta napsin muutamia kuvia Vilkkilänturan alueesta.




Ainoat linnut, joita onnistuin saamaan kuviin hyttysiä läiskiessäni, olivat harmaahaikarat. Nekin tosin etäisyyksien päästä. Luontopolulla pienemmät tirppanat vain lennähtivät pesistään parempiin piiloihin kävelessäni pitkospuita kolisevilla pyöräilykengilläni...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti