Polku on reitti

Polku on luonnossa kulkeva reitti kahden pisteen välillä. Ja metsäisessä luonnossa on aina polkuja.
Yksi metsäpolku on puistossa, toinen viidakossa, kolmas kaukana korvessa. Polku voi olla tie tai katu, kuja tai väylä, rata tai reitti.
Se ei välttämättä kulje puiden seassa, vaan saattaa syrjähdellä pihateille ja pientareille, asfaltillekin.
Eikä aina pysytä pelkästään kuivalla maalla...

sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Ruskoukonkorento (Aeshna grandis)

Tänä kesänä lämpimät, aurinkoiset päivät ovat pääosin olleet jossakin muualla kuin Suomessa. Auringon satunnaisesti paistaessa mökkipihaan ilmestyy jos jonkinlaisia pörriäisiä ja ötököitä. Tällä kertaa pihaa ilmestyi kiertämään kaksi ruskoukonkorentoa.




Ruskoukonkorento on yksi yleisimmistä Suomessa lentelevistä ukonkorennoista. Eri sudenkorentolajeja Suomessa on havaittu yli 60. Ruskoukonkorento on suuri, noin 7 - 8 cm pitkä, kokonaisväriltään lämpimän ruskea - siipiä myöten. Sillä on keskiruumiissaan selvästi erottuvat keltaiset juovat. Koiraalla on lisäksi siipien tyvessä ja takaruumiissaan pienet kirkkaansiniset laikut.

Yleensä sudenkorennot elävät rannoilla, vesien läheisyydessä, viettäväthän ne lähes koko elämänsä "kömpelönä toukkana" vedessä. Metsiemme sudenkorennot -opasvihko kertoo sudenkorentojen toukkavaiheen kestävän jopa muutaman vuoden, minkä jälkeen toukasta kuoriutuu, ilman kotelovaihetta, muutaman päivän tai viikon elävä korea aikuinen.

Ruskoukonkorento, kuten kaikki muutkin sudenkorennot, on peto. Sudenkorennot käyttävät ravintonaan hyönteisiä, hyttysiä, kärpäsiä ja paarmoja, mutta niille kelpaavat myös muut puutarhan ötökät, kuten kuvassa oleva viherlude (Palomena prasina) sai kokea.


Kamera oli sopivasti esillä, kun Ruskoukonkorento päätti nauttia lounaastaan pihatuolin selkämykselle asettamani takin päällä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti