Polku on reitti

Polku on luonnossa kulkeva reitti kahden pisteen välillä. Ja metsäisessä luonnossa on aina polkuja.
Yksi metsäpolku on puistossa, toinen viidakossa, kolmas kaukana korvessa. Polku voi olla tie tai katu, kuja tai väylä, rata tai reitti.
Se ei välttämättä kulje puiden seassa, vaan saattaa syrjähdellä pihateille ja pientareille, asfaltillekin.
Eikä aina pysytä pelkästään kuivalla maalla...

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Sikspäkki ja Strömforsin ruukki

Sateisena heinäkuun alkupuolen päivänä päätimme lähteä autoajelulle entiselle Ruotsin ja Venäjän rajaseudulle, Kymijoen läntisimmän haaran kupeeseen Ruotsinpyhtäälle. Siellä veden äärellä on museoviraston suojeluksessa kunnostettu ja ylläpidetty vanhaa ruukkialuetta perinteitä vaalien. Nuorimmille lukijoilleni sana ruukki voi olla vieras - ruukki tarkoittaa usein joen tai kosken yhteyteen rakennettua teräs- tai rautatehdasta.

Strömforsin ruukki on yksi Suomen vanhimmista rautaruukeista ja pajatoiminnan lisäksi alueella kuluneina vuosisatoina toiminut saha, mylly, panimo, krouvi ja tiilitehdas. Perinteisesti toimeentuloa on hankittu myös maa- ja metsätaloudella, puutarhatyöllä sekä miilunpoltolla. Nykyisin alue tarjoaa majoitusta, ravintola-, kahvila- ja juhlapalveluita, paikallisten käsityöläisten tuotteita myyviä pikkuputiikkeja, huonekalukonservointia, vanhojen tavaroiden kauppaa, näytöksiä, näyttelyitä ja kesäteatteria.











Mielenkiintoisia näkymiä tarjosi erityisesti vanhojen tavaroiden myyntiin keskittynyt liike, Roseborgin liiteri. Myös näyttelyt pajassa valmistetuista nauloista suuriin auraa muistuttaviin ankkureihin olivat hämmästyttäviä. Voi sitä metelin määrää, kun rautaa on vesivasaroilla taottu. Onkohan yksikään vanhoista sepistä kuullut normaalisti?

Näyttelytiloista löytyy myös vanha veturi, jolla on kuljettu ilmeisti takomo- ja puutavaratuotteita. Vanhaa kapearaiteista rautatietä ei enää ole jäljellä, vaikka lähistöllä sijaitsevan Kukuljärjen luontoreitti kulkeekin osittain vanhaa rautatien pohjaa. Veturi oli säilynyt läheisellä puutarhalla, jossa sitä oli käytetty kasvihuoneen lämmittämiseen!  





Strömforsin ruukin alueella on myös oma kirkko, joka on Suomen vanhin keskeiskirkko (rakennettu 1770-1771). Kirkossa on noin 300 istumapaikkaa, Kangasalan urkutehtaassa valmistetut urut ja pisteenä iin päällä Helene Schjerfbeckin vuonna 1898 valmistunut alttaritaulu "Ylösnousemus". Alueeseen tutustuessaan kirkkokäyntiin kannattaa varata aikaa useiden hienojen yksityiskohtien tarkasteluun!




Kaiken edellä mainitun lisäksi ruukin alueella järjestetään vaihtuvia näyttelyitä muun muassa Vinttigalleriassa. Kesäkuun lopusta heinäkuun puoleen väliin Vinttigalleriassa on kuuden taiteilijan - Sikspäkin - yhteisnäyttely "Houkutuksia - Temptations". Sikspäkin muodostavat Ritva Juselius, Jaakko Liukkonen, Ritva Lumiaho-Pesola, Tua Myliys, Kirsti Pesari ja Sirkka Raikamo. Näyttely muodostui pääasiassa eri tekniikoilla toteutetuista maalauksista, mutta mukana oli myös Jaakko Liukkosen tekemiä patsaita.






Sirkka Raikamo "Auringonpalvojat" 2012.

Tua Mylius "Houkutus" 2015.

Kirsti Pesari "Aika rakentaa merkkinsä meihin"

Jaakko Liukkonen "Rähmällään" 2015.

Jaakko Liukkonen "Doctor Feelgood" 2016.
Viimeinen kuva ei ole taideteos (vaikka voisi sinällään hyvinkin olla näyttelyesine), vaan pieni yksityiskohta patsaan alla käytetystä laatikosta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti