Polku on reitti

Polku on luonnossa kulkeva reitti kahden pisteen välillä. Ja metsäisessä luonnossa on aina polkuja.
Yksi metsäpolku on puistossa, toinen viidakossa, kolmas kaukana korvessa. Polku voi olla tie tai katu, kuja tai väylä, rata tai reitti.
Se ei välttämättä kulje puiden seassa, vaan saattaa syrjähdellä pihateille ja pientareille, asfaltillekin.
Eikä aina pysytä pelkästään kuivalla maalla...

sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Postia Australiaan

Kummityttäreni 4-vuotissyntymäpäivän lähestyessä päätimme tehdä perhosista innostuneelle lapselle lahjaksi oman perhoskirjan. Viime syksynä oli hauska nähdä kuinka lapsi kiinnostui lasin alle neulatuista hyttysen kokoisista yöperhosista ja siitä alkoi itää idea kokonaisesta kirjasta. Iso kasa kuvatiedostoja tuli kahlattua läpi, kun etsimme erilaisia kirjaan soveltuvia kuvia päivä- ja yöperhosia sekä niiden kehitysvaiheista.

Kirja valmistui Ifolorin painosta muutamassa päivässä. Kuvakirjaa tilatessa jäi vain ihmetyttämään, ettei ensimmäisellä tilauskerralla voi samalla tilata useampaa kirjaa. Se on mahdollista vasta ensimmäisen kuvakirjan valmistumisen jälkeen...



Kirjan postittaminen Australiaan olikin sitten ihan oma lukunsa. Kirjan korkeus ja leveys olivat sattumalta 21 cm, eli se ei mahtunut postin valmiiseen pehmustettuun kirjepussiin. Postihenkilön kanssa mittailimme useampia pusseja ja laatikoita, joista sitten ostin sen soveltuvimman. Laatikkoa ostaessani minulla ei kuitenkaan ollut kirjaa mukana, joten kirjan paino piti käydä punnitsemassa kaupassa erikseen, kun tieto siitä piti kirjoittaa tulliluetteloon. Kotona pyörittelin kirjan kuplamuoviin ja pakkasin laatikkoon. Hyvä paketti.

Australiaan ei kuitenkaan ihan noin vain lähetetä mitään tavaroita, vaan kuten jo mainitsin, kirjeenäkin lähetettävässä paketissa täytyy olla pieni tulliluettelo, jossa kerrotaan mitä paketti sisältää ja minkä arvoisia lähetettävät tavarat ovat. Pienen vihreän tarran täyttäminen sujui kuitenkin ongelmitta.  Kotona oli valmiiksi priority-lappusia, jotta maailmallakin ymmärtävät kirjeen kulkevan ykkösluokassa.


Kun kaikki lippulappuset oli laatikkoon liimailtu, lähdin nastalenkkareissani tallustamaan jäisen harjun yli kohti postia. Postissa sitten selvisi, ettei kirjaa voikaan lähettää kyseisessä laatikossa tavallisena kirjeenä. Syynä oli se, että laatikon paksuus oli 27 mm, joka kyllä Suomessa menee kirjepostina, mutta ei ulkomailla. Ulkomaille toimitettavan kirjeen paksuus saa olla vain 20 mm, kun ilmeisesti useimmissa muissa maissa on huomattavasti pienemmät postiluukut kuin meillä täällä.

Vähän aikaa raavin päätäni, kun postivirkailija selvitti tuleeko halvemmaksi lähettää liian paksu laatikko pakettina vai maksikirjeenä. Päädyin maksikirjeeseen, jonka pitäisi saavuttaa kohteensa 5-7 arkipäivässä. Perhoskirjalahjan pitäisi siis ehtiä perille hyvissä ajoin ennen synttäreitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti